Libanonský burgul bedfín
Recept na domácí pilaf z cizrny a bulguru: Burghul Bedfín (برغل بدعين)
Dnes vás seznámím s burgul bedfín, což je zdravé a chutné jídlo ze Středního východu. V receptu lze použít kuřecí maso, dušené hovězí i skopové nebo jednoduše bez, kdy vegetariánsky nahradíme vše zeleninovým vývarem. Recept, který miluji já a dnes si ho představíme, je s kuřetem. Použila jsem kuřecí prsa, ale můžete použít i polovinu kuřete nebo dokonce celé kuře v závislosti na množství strávníků.
Burghul nebo burgul jsou předvařená a vysušená pšeničná zrna předem zpracovaná. Může být použit v pilafech, polévkách, pekařském zboží, nebo jako nádivka, ale je nejvíce známý jako hlavní složka v tabbouleh salátu a kibbeh. Je to běžná přísada v blízkovýchodní a středomořské kuchyni a má lehkou a ořechovou chuť.
tabbouleh salát:
kibbeh:
Oba pokrmy stojí za to vyzkoušet. Mňam,
A tohle je burgul bedfín:
Ingredience: (Asi pro 4-5 porcí)
2 velká kuřecí prsa vařená zakrytá vodou se 2 bobkovými listy, 1 skořicovou tyčinku, malou mrkví, černým pepřem, malou cibulí, 2 kardamomy (mletý i celé tobolky, není problém)
Některé ingredience lze zakoupit zde:
2 šálky bulguru hrubšího (i když je možné použít i jemný burgul, který se spíše hodí na přípravu salátu tabbouli)
Burghul jemný Bayara 400 g - Doteky orientu
2 šálky vařené cizrny
např. tato: Cizrna sušená Bayara 400 g - Doteky orientu
4 šálky kuřecího vývaru
1 střední cibule nakrájená na plátky
2 lžíce rajčatové omáčky
Olivový olej (můžete nahradit máslem ghee)
Přírodní tuky a oleje - Doteky orientu
Sůl, pepř, koření podle chuti
Postup:
Poté, co uvaříte kuře, nechte okapat, vychladnout a oberte maso z kostí.
V hrnci smažte cibuli na ghee nebo na olivovém oleji, přidejte koření. Za pár minut přidejte umytý a okapaný bulgur, promíchejte pár minut, pak přidejte cizrnu, rajčatovou pastu a vývar. Přiveďte k varu a pak nechte vařit stejně jako rýži.
Podáváme s kuřecím masem, kterým poklademe pokrm. Toto jídlo se podává se zeleným salátem a s obyčejným bílým jogurtem.
S tímto jednoduchým jídlem všechny ohromíte, ať už rodinu nebo přátele.
Dobrou chuť.