2 neobvyklé deserty z datlového sirupu
2 zdravé, čokodezerty z datlového sirupu
Datlový sirup je vyroben z jedné dokonalé složky: z datlí, které sládly v některých z nádherných emirátských palmových oáz. Jejich přírodní cukr a životně důležité živiny jsou extrahovány pro bohaté, chutné a zdravější sladidlo - datlový sirup, což je sladidlo s nízkým glykemickým indexem, které nahradí lehce rafinovaný cukr, agáve, stevii i javorový sirup.
Nyní se vám zkusíme přiblížit použití datlového sirupu pomocí dvou pěkných recetů. Nejprve představíme Fudgy čokoládové sušenky a pak čokoládovo- arašídový desert v pohárku, který určitě plně uspokojí vaši chuť na sladké!
Fudgy čokoládové sušenky
Každý občas potřebuje zahnat chuť na sladké nebo se odměnit čokoládovou sušenkou. Tyto sušenky, wow voňavé a , jsou sušenky s bohatou čokoládovou chutí zcela bez obilné mouky, veganské, slazené pouze datlovým sirupem. Je to typický paleo cookie recept, který si oblíbíte a asi brzy i zopakujete.
Doporučujeme si sušenky vychutnat se sklenicí studeného ořechového mléka nebo jiného, dle vašeho výběru.
Příprava 15 minut
• Pečte 15 minut
• 8-10 kusů
Ingredience
• 1 šálek mandlového másla (pokud nemůžete koupit a nevadí vám kravské máslo, doporučujeme ghee, nebo si mandlové máslo připravte:https://www.bbcgoodfood.com/recipes/almond-butter
ghee můžete koupit i u nás: https://www.dotekyorientu.cz/potraviny/prepustene-maslo-dabur-organic-ghee/
• 3/4 šálku datlového sirupu
• 1 čajová lžička jedlé sody
• 1/2 lžičky mleté skořice
Máme k dispozici super voňávou a kvalitní skořici:
• 1/4 šálku kakaového prášku
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 čajová lžička vanilkového extraktu
• 6 lžic mandlové nebo kešu mouky, doporučuji víc kešu:
1. Předehřejte troubu na 180 a vyložte plech pečícím papírem nebo silikonovou podložkou.
2. Smíchejte 1 šálek másla s datlovým sirupem.
Datlový sirup prémiové kvality rovněž u nás v e-shopu:
3. Přidejte skořici, vanilkový extrakt a pak kakao, za stálého míchání.
4. Přidejte olivový olej.
5. Smíchejte jedlou sodu a mandlovou/kešu mouku spolu v malé misce. Pak přidávejte tuto suchou směs do tekuté směsi pomalu po lžících.
6. Vytvarujte kuličky, pokládejte je na plech a pěkně je zmáčkněte na placičky. Na konec posypte hrubou mořskou solí.
7. Pečte po dobu 13-15 minut, dokud okraje lehce nezhnědnou. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Dobrou chuť!
Čokoládovo – arašídový desert v pohárku
Musíme si přiznat, spoustu z nás dnes už dospělých jsme vyrostli (a milovali to) na různých desertech, buchtách, bábovkách apod., které často jako kupované byly plné konzervačních látek a rafinovaného cukru. Zkusme být dnes k sobě více odpovědní a rozumní ke svému zdraví. Dnes jako rodiče už i k dětem.
Tento recept není vůbec těžký a zabere vám pár minut. Navíc se nepeče!
Věříme, že vám i vašim dětem desert zachutná, nakonec vždyť si ho můžete upéct i spolu. Díky datlovému sirupu se může desert pochlubit, kromě výborné chuti, nízkým glykemickým indexem, vysokou antioxidační hodnotou, obsahem draslíku, hořčíku, vlákniny a zinku.
Ještě poznámku. Nejlíp je skladovat v lednici nebo v mrazáku. Doporučujeme je vyndat těsně před konzumací.
Ingredience
Spodní čokoládová vrstva
• 2 lžíce datlového sirupu
• 1 / 3 šálku krémového arašídového másla (nebo ghee)
• 2,5 lžíce kokosového oleje, rozehřátého
Kokosový olej z ručně trhaných kokosů, z udržitelného hospodářství:
https://www.dotekyorientu.cz/potraviny/kokosovy-olej-anmol-gold-dabur-500-ml/
• 3 lžíce neslazeného kakaového prášku
• 1,5 čajové lžičky vanilkového extraktu
• špetka soli
Vrstva z arašídového másla
• 2 lžíce datlového sirupu
• 1/3 Šálek krémového arašídového másla
• 2 lžíce kokosového oleje, rozehřátého
• 1,5 čajové lžičky vanilkového extraktu
• šupinatá mořská sůl na ozdobu
Postup
1. Zkombinujte všechny ingredience na čokoládovou vrstvu v misce do hladka a dejte stranou.
2. Zkombinujte všechny ingredience na vrstvu z arašídového másla v jiné misce do hladka a dejte stranou.
3. Nachystejte si formičky na muffinky, papírové nebo silikonové. Vytřete je kokosovým olejem.
4. Lžící naplňte formičky čokoládovou směsí do poloviny obsahu formiček. Druhou polovinu naplňte druhou směsí z arašídového másla.
5. Vršek ozdobte hrubou mořskou solí a umístěte do mrazáku. Uchovávejte je v mrazáku až těsně před podáváním.
Ať si pochutnáte!