Vážení zákazníci, pokud máte zájem o zaslání testovací sady 5ti ovoněných papírků, nabízíme zaslání k Vaší objednávce. Stačí jeden objednaný parfémek a my Vám k tomu přidáme testovací proužky, abyste získali bližší představu o sortimentu. Napište nám to do poznámky k objednávce nebo v čase vytvoření objednávky si zavolejte 720973159. Garance dodání do Vánoc - Zásilkovna - nejpozději 18. 12. 2024

Zlaté mléko z kurkumy

Kurkuma a nápoj „Zlaté mléko“

Pokud jste dosud příliš nepoužívali kurkumu ve vaší kuchyní a ani jste nikdy nezkoušeli připravit zlaté mléko, tento příspěvek je pro vás. Díky svým léčivým a uklidňujícím vlastnostem je tento snadný a zdravý veganský nebo vegetariánský nápoj přesně to, co potřebujete. Je vhodný v zimním období, nebo obecně v chladných dnech vám udělá dobře.

Kurkuma - kořen

Více o zdravotních výhodách kurkumy vám povím později. Nejprve si promluvme o tom, co je kurkumové mléko, jeho výhody a jak se dělá.

Co je zlaté mléko?

Zlaté mléko je tradiční ájurvédský nápoj vyrobený z kurkumového kořene (nebo mleté kurkumy), mléka (původně kravského mléka, ale může být také vyrobeno z rostlinného mléka, černého pepře a oleje.

Ve většině receptů se také používají další ingredience, jako je kořen zázvoru (nebo mletý zázvor). I když je to zcela na vás,mléko se sladí nerafinovanými cukry, jako je med a javorový sirup.

Zlatému kurkumovému mléku se také říká:

Haldi Doodh: Pochází z Indie, je to původní název pro zlaté mléko.

Golden Milk Latte: Vzhledem k tomu, že je vyrobeno z teplého mléka smíchaného s kurkumou, někteří lidé také tento nápoj nazývají zlaté mléčné latte, zlaté latte, kurkuma latte, nebo kurkuma latte.

Kurkumový mléčný čaj: Našla jsem také nazev "mléčný čaj" nebo "čaj ze zlatého mléka". Myslím, že je to britská věc, ale opět je to v podstatě totéž.

Zlaté mléko a jeho výhody:

Jste -li trochu obeznámeni s indickou kuchyní, tak už znáte kurkumové koření. Je to hlavní koření v jejich kari pokrmech. Kurkuma je nenahraditelné v mnoha pokrmech jihovýchodní kuchyně a je známá pro své příznačné léčivé vlastnosti.

Výzkumy ukazují, že kurkuma obsahuje mnoho látek, které jsou dobré pro naše zdraví, ale nejvíce známou účinnou látkou v kurkumě je kurkumin. Jeho použití sahá až do starověké ájurvédské praxe a je známo, že podporuje holistické zdraví těla jeho antioxidačními, antibakteriálními, antikarcinogenními a protizánětlivými vlastnostmi.

Konzumace potravin a nápojů s kurkumou, jako je např. zlaté mléko, je známo, že:

Pomáhá zmenšit bolest kloubů a tlumit záněty.

Bojuje proti různým infekcím a buduje (zvýší) imunitu díky svým antibakteriálním vlastnostem.

Pomáhá s uchováním zdravé pokožky.

Kurkumin je znám pro své protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, které pomáhají mírně snížit hladinu inzulínu. Tím pádem je to některými znalými lidmi způsob, jak lze zvýšit účinek léků, kterými se léčí cukrovka.

Chraňte si mozek a zlepšete paměťové funkce u pacientů s Alzheimerovou chorobou. Studie ukazují, že kurkumin může zvýšit hladiny neurotrofického faktoru (BDNF). BDNF je sloučenina, která pomáhá vašemu mozku vytvářet nová spojení a podporuje růst mozkových buněk.

Snižuje pálení žáhy a problémy s trávením.

 

Jak vyrobit zlaté mléko – 3 různé způsoby

Jde o víceméně stejné postupy, které si můžete sami modifikovat, co se týká druhu mléka a sladidla, poměry kurkumy a pepře je třeba zachovat.

Metoda 1 - Použití čerstvé kurkumy

V našich krajích je bohužel téměř nemožné sehnat čerstvou kurkumu.

Chcete-li vyrobit zlaté mléko s čerstvým kořenem kurkumy, smíchejte neslazené domácí mandlové mléko s čerstvým kořenem kurkumy, čerstvým kořenem zázvoru, tyčinkou skořice, špetkou černého pepře a trochou kokosového oleje v hrnci a vařte dokud se směs nezačne vařit. (veganská varianta)

Neexistuje jeden jediný recept na tento nápoj, takže si následující poměry pro 2 porce zlatého mléka klidně časem upravte podle své chuti:

2 1/2 šálku mandlového, kokosového mléka,

1 lžíce javorového sirupu

1 špetka černého pepře – nejlépe čerstvě namletého

Pepř černý celý Bayara 100 g - Doteky orientu nebo Pepř černý mletý Bayara 100 g - Doteky orientu

1 tyčinka skořice nebo  2 lžičky skořice mleté, 

Skořice mletá Bayara 200 g - Doteky orientu

1 lžíce kokosového oleje

kousínek asi 1 cm čerstvého zázvoru (nakrájeného) – nemusí být 

Zázvor mletý Bayara 200 g - Doteky orientu

2 cm čerstvé kurkumy (nakrájené)

Ohřívejte mléko k varu, zamíchejte do něj koření a tuk. Po dosažení varu odstavte. Oslaďte jak je libo. Popíjejte vlažné.

Metoda 2 - Použití mleté kurkumy

2 1/2 šálku neslazeného mandlového mléka nebo běžného kravského mléka

1 1/2 čajové lžičky mleté kurkumy

1/2 lžičky mletého zázvoru Zázvor mletý Bayara 200 g - Doteky orientu

Lžíce kokosového oleje (nebo ghí), 

špetka černého pepře Pepř černý mletý Bayara 100 g - Doteky orientu

Javorový sirup nebo med podle chuti (volitelné)

Podobně jako u předchozí metody můžete vše míchat v malém hrnci a přivést k varu a odstavit.

Metoda 3 - Doporučujeme čas šetřící metodu za použití zlaté pasty - AKA kurkuma pasta

Pokud byste chtěli si zavést s námi další denní rituál pití kurkumového latté, určitě vám povíme o přípravě tohoto zdravého nápoje z kurkumové pasty. Kurkumovou pastu si vyrobíme smícháním mletého kurkumového prášku s ghí nebo s olejem (tj. Např. kokosovým olejem), černým pepřem, vodou a dalším ájurvédickým kořením, jako je mletý zázvor, kardamom a skořice. Jednoduše do zásoby tím naplníte sklenici, uchováte ji v ledničce a začleníte přípravu kurkumového latté do své stravy každý den v v nějakém čase. Chcete-li tedy vyrobit zlaté mléko pomocí kurkumové pasty, jednoduše vložte čajovou lžičku kurkumové pasty do sklenice nebo oblíbeného hrnečku, zalejte horký mlékem a oslaďte medem.

Proč používáme černý pepř a olej v receptu na zlaté mléko? V tomto receptu používáme černý pepř a kokosový olej nebo jiný tuk, protože kurkumin sám bohužel naše tělo není schopno absorbovat (do střev a krevního oběhu).

Tady nám přichází na pomoc černý pepř. Jedna z aktivních složek černého pepře, piperin, nám pomáhá absorbovat kurkumin tím, že v těle reagují společně. Jinými slovy, špetka čerstvě mletého černého pepře pomáhá našemu tělu plně využít sílu kurkuminu.

A proč používáme kokosový olej nebo jiný tuk:

Starodávná ájurvédská praxe dělá čaj ze zlatého mléka s trochou ghí. Důvodem je to, že kurkumin má špatnou rozpustnost ve vodě. Jinými slovy, abychom mohli těžit z jeho plného potenciálu, kurkuma musí přijít do kontaktu s olejem.

Zde se můžete zeptat, kolik kokosového oleje bych měl použít? Zjistil jsem, že většina receptů používá lžíci oleje pro 2 porce, které (v závislosti na mléce, které používáte) dává přibližně 2 šálky kurkumového zlatého mléka.

Jaké mléko lze použít?

V původním receptu na zlaté mléko je uvedeno kravské mléko. Není ale žádný problém ho v receptu nahradit rostlinnými mléky, jako je třeba neslazené mandlové mléko, mléko z oříšků kešu nebo kokosové mléko. Nápoj už s přidanými kořením a tukem se nedoporučuje vařit. Maximálně se mléko přivede k varu mírným zahříváním a poté se odstaví. To je proto, že varem by došlo ke ztrátě blahodárných vlastností kurkuminu.

Věřím, že pokud zlaté mléko ještě neznáte, vyzkoušíte si jeho přípravu a já myslím, že si ho mnozí oblíbíte. Dobrou chuť.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz