Co víte o šalvěji
Co víte o šalvěji
Šalvěj nebo Meramieh je členem čeledi mátovitých, Lamiaceae, spolu s bazalkou, rozmarýnem, oreganem a tymiánem. Šalvěj je bylina, kterou lze nalézt v různých formách, buď čerstvou, sušenou nebo ve formě oleje. Meramieh se obvykle používá v malých množstvích, protože její silné aroma a zemitá chuť jsou velmi dobře rozpoznatelné, i když do pokrmu přidáte jen několik snítek. Meramieh lze přidat do slaných nebo sladkých jídel nebo dokonce pít jako čaj pro zmírnění podrážděného žaludku. To však není jediná výhoda, kterou Meramieh má, takže pojďme zjistit, proč byste měli začít přidávat Meramieh do svých jídel, že?
Výhody Meramieh (šalvěje)
Pokud vy nebo vaši blízcí bojujete se zánětlivými onemocněními, jako je revmatoidní artritida, doporučujeme přidat Meramieh kamkoliv. Bylo zjištěno, že Meramieh má protizánětlivý účinek a zmírňuje zánět. Nejen to, Meramieh je vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů, které jsou důležité pro udržení zdravých zubů, kostí a kůže, jako je vitamín A, vápník, železo a draslík.
Meramieh je také skvělá pro imunitní systém, protože obsahuje antioxidanty, jako je kyselina chlorogenová, kyselina kávová, kyselina rozmarinová, kyselina ellagová a rutin, kromě fenolových kyselin, což jsou chemické látky na rostlinné bázi, které působí jako antioxidanty. Kromě antioxidačních vlastností těchto sloučenin bylo také zjištěno, že snižují riziko vzniku rakoviny a zlepšují mozkové funkce a paměť.
Šalvěj je také známá složka, která se přidává do mnoha značek ústních vod. Bylo zjištěno, že Meramieh zabíjí škodlivé bakterie a houby, které způsobují zubní dutinu a snižují nepříjemný zápach z úst. Zubaři doporučují namočit Meramieh do vody (nebo uvařit odvar) a vypláchnout si jí ústa po jídle nebo před spaním. Kromě toho bylo zjištěno, že Meramieh zmírňuje infekce krku, infekce dásní a vředy v ústech.
Alárd Palestinská sušená šalvěj lékařská 100 g - Doteky orientu
Jedno z častějších použití Meramieh je v případech dysmenorey nebo menstruačních bolestí. V tomto případě se šalvěj konzumuje jako čaj, aby zmírnil bolest a pomohl tělu překonat toto těžké období. Bylo také zjištěno, že zmírňuje příznaky menopauzy, protože se věří, že meramieh má vlastnosti podobné estrogenu, což pomáhá s příznaky menopauzy, jako je nadměrné pocení, návaly horka a podrážděnost.
Meramieh může také snížit LDL nebo špatný cholesterol, což obvykle vede k srdečním onemocněním. Meramieh, jako každá bylina, obsahuje nízký obsah tuků a sacharidů, a proto konzumace čajové formy meramieh dvakrát denně může zvýšit hladinu HDL neboli dobrého cholesterolu v krvi a zároveň vás chrání před srdečními chorobami snížením LDL cholesterolu.
Tato zemitá bylina má také další výhody, jako je zmírnění průjmu a pomáhá zmírnit podrážděný žaludek díky svým stahujícím vlastnostem, je považována za prostředek proti stárnutí a její olejový extrakt lze nalézt v mnoha kosmetických produktech a pomáhá vám vyhnout se rozvoji onemocnění kostí. Má také antiseptické vlastnosti a dokáže vyčistit řezné rány nebo vředy, takže příště, až nebudete mít po ruce alkohol, zkuste místo toho použít meramieh.
Použití meramieh (šalvěj):
Šalvěj má mnohostranné kulinářské využití, lze ji použít ke kořenění masa, sýrů, polévek nebo dokonce nápojů. Používá se také spolu se zeleninou, jako je cibule, k plnění kuřete. Můžete jím okořenit váš oblíbený salát smíchaný se zeleninou pro zdravé jídlo nebo ho můžete uvařit na olivovém oleji a přidat do těstovin. Sladké nebo slané, rozhodně dodá skvělou chuť a osvěžující vůni vašemu oblíbenému nápoji nebo jídlu. Níže vás provedeme receptem, ve kterém můžete meramieh využít k tomu, aby bylo zdravé jídlo ještě zdravější.
Kuřecí prsa s meramieh a olivovým olejem
Tento recept je skvělý způsob, jak začít s používáním šalvěje, pokud s používáním meramieh teprve začínáte a neznáte jeho zemitou chuť. Jedná se o jídlo, které se snadno připravuje a jeho příprava vám zabere pouhých 30 minut. Budete potřebovat jen pár ingrediencí, takže se nalaďte, zatímco vám poradíme, jak to připravit!
Ingredience
4 kuřecí prsa
150 ml olivového oleje
2 nebo 3 stroužky česneku nakrájeného na tenké plátky
velká hrst čerstvé nebo půl hrstě sušené šalvěje
2 lžíce citronové šťávy
sůl a černý pepř
Instrukce: Ostrým nožem odstraňte přebytečný tuk z kuřecích prsou a vložte je do pánve nebo kastrolu se silným dnem, poté kuřecí prsa potřete olivovým olejem. Do pánve přidejte plátky šalvěje a česneku.
Vařte na středním plameni v olivovém oleji za občasného míchání. Olej by měl jen mírně bublat. Vařte 10 minut z jedné strany a dalších 10 minut z druhé strany.
Sundejte z plotny a vmíchejte citronovou šťávu. Důkladně promíchejte.
Dochuťte solí a pepřem podle chuti a podávejte s čerstvou zeleninou a křupavým chlebem.
Dobrou chuť.